Su yalıtımının uygulanma yerlerinden biri, dış cephe yani temeldeki duvarlardır. Dış cephe su yalıtımı ile olası su girişine karşı su sızdırmazlığı güçlendirilir. Peki dış cephe su yalıtımı nedir, bu uygulamada hangi malzemeler kullanılır?
Dış Cephe Su Yalıtımı Nedir?
Evin veya yapının dış cephesine yapılan su izolasyonu, temel duvarlarının derinliğine kadar kazınarak yapılır. Binanın dış duvarlarını su girişine kapatan su izolasyonu, yapısal hasarlara karşı da güçlendirilir. Bundan dolayı dış cephe su yalıtımına, dış duvar su yalıtımı da denir. Sudan kaynaklı korozyon ve hasarı önlemek amacıyla dış duvarlar ile su girişinin olduğu yere bir bariyer çekilir. Bu aşamada dış cephe su yalıtım malzemeleri kullanılarak yalıtımın başarılı şekilde yapılması sağlanır.
Dış Cephe Su Yalıtımı Ne İşe Yarar?
Yapılan dış cephe su izolasyonunun amacı, suyun yapıya verebileceği hasar ve yapısal güvenlik risklerini önlemektir. Eğer dış duvar su izolasyonu yapılmazsa su yapının dış duvarlarına giriş yapar. Böylece kısa vadede yapısal hasar ile birlikte küf ve korozyon oluşumu gerçekleşir. Uzun vadede ise yapısal hasarlardan kaynaklı yüksek maliyet gerektiren işlemlere gerek duyulabilir. İşte tüm bu olumsuzlukları önlemenin yolu doğru dış duvar su yalıtımından geçer. Genel olarak dış duvarlara yapılan su izolasyonu şu işlevleri yerine getirir:
Dış duvarlarda oluşabilecek çatlak, çürüme ve aşınmaları önler.
Rutubet ve küf oluşmasının önüne geçer.
Küf oluşumundan kaynaklanabilecek solunum yolu rahatsızlıkları engeller.
Yağmur ve kar suyunun yapıya ve iç mekâna sirayet etmesini önler.
Yapının güvenli kullanılmasını sağlarken yapı kullanım ömrünü de uzatır.
Yapının daha konforlu şekilde kullanılması sağlar.
Genel olarak dış cephe yalıtımı yapılan bir bina her zaman bina sakinleri tarafından daha güvenli görülecektir. İç mekânın konforlu şekilde kullanımı için muhakkak yalıtım işleminin dış cepheden başlayarak yapılması gerekir. Peki dış duvar su yalıtımı nasıl yapılır, su geçirmez izolasyon malzemesi olarak neler kullanılır?